
August 21, 2019
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان امروز(چهارشنبه 30 اسد 1398) به مناسبت “روز جهانی یادبود و گرامیداشت از قربانیان تروریزم” اعلام کرد که از آغاز سال ۱۳۸۸ تا پایان سال ۱۳۹۷ خورشیدی، ۷۵۳۱۶ تن از افراد ملکی، کشته یا زخمی شدهاند.این آمار در ده سال اخیر بیش از 75 هزار کشته و زخمی شدن افراد ملکی را نشان میدهد.
تنها در سال ۱۳۹۷، در جریان مخاصمات مسلحانه، 11212 تن (3032 کشته و 8180 زخمی) از افراد ملکی بر جا ماندهاند.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان گفت: با توجه به اینکه آمار تلفات ناشی از حملات تروریستی رو به افزایش بوده و به یکی از نگرانیهای جدی افغانستان و جامعه بینالمللی بدل شده است، سازمان ملل متحد با درک این نگرانیها، در کنار سازوکارهای حقوقی مبارزه با تروریزم، با هدف حمایت از حقوق بشر و احترام به قربانیان حملات تروریستی، روز بیست و یکم آگست را، ضمن قطعنامه 165/72 مورخ 25/1/2018، به عنوان «روز بینالمللی یادبود و گرامیداشت از قربانیان تروریزم» نامگذاری کرده است.این قطعنامه توسط 17 کشور جهان، به شمول دولت افغانستان، تهیه و به مجمع عمومی سازمان ملل متحد پیشنهاد شده بود.
دولت افغانستان در سال ۱۳۹۷ این قطعنامه را تأیید کرده است و مکلف است همه ساله این مناسبت را تجلیل نماید.
درگزارش تازه کمیسیون مستقل حقوق بشر نشان می دهند که تنها در سال ۱۳۹۷ خورشیدی/ ۲۰۱۸ میلادی بیش از ۱۱ هزارو دوصد غیرنظامی در جریان درگیری های مسلحانه کشته وزخمی شده اند که از این میان ۳۰۳۲ غیرنظامی کشته و ۸ هزارو ۱۸۰ملکی دیگر زخم برداشته اند. با توجه به این آمار؛ شمار تلفات افراد ملکی در افغانستان رو به افزایش بوده است و به یکی از نگرانی های جدی افغانستان و جامعه جهانی مبدل شده است.
کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان در ادامه فعالیتها و تلاشهای دادخواهانه خویش با هدف حمایت از قربانیان تروریزم، با تأکید مجدد بر رعایت و تأمین حقوق بشری قربانیان، موارد زیر را به نهادهای مربوطه ملی و بینالمللی پیشنهاد و سفارش میکند و از آنان میخواهد که تدابیر لازم را به منظور تطبیق و تعمیل آن اتخاذ کنند:
- شناسایی عاملان و مرتکبان حملات تروریستی و تعقیب عدلی و قضایی آنان، یکی از مطالبات قربانیان حوادث تروریستی است که در گزارشهای کمیسیون بارها بازتاب یافته است. کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از نهادهای عدلی و قضایی، بهویژه از بخشهای مربوطه اداره محترم لویسارنوالی میخواهد که حوادث و قضایای تروریستی و جنایات جنگی را مورد تحقیق و بررسی قرار داده، عاملان آن را شناسایی کنند و مورد تعقیب عدلی و قضایی قرار دهند.
- کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از نهادهای مرتبط میخواهد که در روند گفتگوها و مذاکرات صلح، حقوق قربانیان تروریزم و مخاصمات مسلحانه را جداً در نظر بگیرند و زمینه مشارکت مستقیم و معنادار قربانیان در این روند را فراهم کنند تا قربانیان فرصت دفاع از حقوق و طرح مطالبات خود را بیابند.
- مکانیزمها و ضمانتّهای کافیِ قانونی و حقوقی برای حمایت لازم از حقوق قربانیان طرح، تصویب و عملی شود؛ از جمله، ضرورت فوری و جدی به تصویب «قانون جبران خسارت قربانیان ملکی منازعه» که طرح (پیشنویس) آن قبلاً توسط کمیسیون تهیه و به وزارت عدلیه ارسال شده است، وجود دارد. از ارگانهای مرتبط تقاضا میشود که تدابیر لازم را در این زمینه اتخاذ کنند.
- ایجاد فرصتهای تحصیلی و کاریابی برای بازماندگان قربانیان و درمان و بازتوانی زخمیها و اشخاص دارای معلولیت، یکی از خواستههای دیگر قربانیان تروریزم است. بنابراین بار دیگر پیشنهاد میشود که وزارتها و ادارات مرتبط در این زمینه مکانیزمها و تدابیر لازم را طرح و عملی کنند.
این گزارش وارقام درحال نشر میشود که از یکطرف گفتگوی صلح میان طالبان ، آمریکا و دولت افغانستان در قطر ادامه دارد ، در حال رایزنی امضاء قطعنامه صلح هستند و از طرف دیگر حملات جنگی و خشونت ها در حال افزایش است.